- Välj BygghandelKontakt
- ARBOGA AVESTA BORLÄNGE BÅLSTA EDSBYN ENKÖPING ESKILSTUNA FAGERSTA FALUN FILIPSTAD GÄVLE HAGFORS HALLSTAHAMMAR HEDEMORA HOFORS HUDIKSVALL HÄRNÖSAND KARLSKOGA
- KARLSTAD KIL KRISTINEHAMN KUNGSHAMN KVISSLEBY KÖPING LAXÅ LEKSAND LINDESBERG LJUSDAL LUDVIKA MORA MUNKEDAL NORRTÄLJE ORSA RIMBO RÄTTVIK SALA
- SANDVIKEN STRÄNGNÄS SUNDSVALL SUNNE SVEG SÄLEN SÄTER SÖDERHAMN TIMRÅ TORSBY TROLLHÄTTAN UDDEVALLA VEMDALEN VÄNERSBORG ÖREBRO ÖSTERSUND HUVUDKONTOR
- Webshop
Bygg en uteplats
Snickaren Olle ger sina bästa tips
Under våren och sommaren vaknar många hemmafixare upp ur sin vinterdvala. Varför inte snickra ihop en fågelholk, kanske en lådbil eller slå på stort och bygga en ny uteplats? Snickaren Olle Alfredsson från Mora har många bra tips inför just uteplatsbygget.
Uteplatsplanering
Den stora frågan för en uteplats är ofta placeringen. Fundera på var ni har väderstrecken – önskas morgon- eller kvällssol, eller hellre mycket skugga? Den nya uteplatsens proportioner i förhållande till huset spelar också roll. Ta inspiration från grannar med liknande hustyp och deras uteplatser. Proportionerna syns bättre på lite avstånd och ni kanske upptäcker fördelar och brister hos andra, som kan förbättras i ert projekt. Framför allt är det viktigt att vara noga med grund- och markarbetet i ett byggprojekt. Just eftersom det krävs en del tid och energi för att få klart ett bygge är det ju trevligt om resultatet får bra kvalitet och håller i många år.
Under uteplatsens yta
Ta reda på vad det är för typ av mark under din blivande uteplats, och ha lite koll på hur den beter sig med tiden. Är det kanske lera, grus, eller jord? Sjunker det olika mycket i olika delar av trädgården? En grävmaskin kan lätt skrapa av de översta lagren i marken så att ni kan undersöka vad ni har att arbeta med.
Den klassiska varianten är att förankra gjutna plintar i marken under en uteplats. Däremot kan det vara en utmaning att få plintarna exakt lika höga. AB Karl Hedin säljer ställbara plintar som gör det lättare att få en jämn höjd. Med ställbara plintar kan nämligen höjden justeras efter att de har förankrats i marken.
Mät räta vinklar rätt
Innan bygget startar är det viktigt att mäta ut en jämn och fin grund som uteplatsen ska stå på.
Om uteplatsen ska bli helt rektangulär är det bra att kryssmäta, och Olles tips är att använda sig av mursnöre. Kryssmäter gör du genom att mäta upp rektangeln med hjälp av stolpar i varje hörn och fästa snöre emellan. Därefter ska de diagonala avstånden mellan rektangelns hörn mätas upp.
För att projektet ska bli lyckat behöver vinklarna vara helt räta, och det blir de när diagonalerna i ”krysset” är precis lika långa.
Trolla ihop en trall
Att byta ut gammal och sliten trall gör stor skillnad för uteplatsens utseende. Den ljusa kärntrallen är omtyckt av många, men självklart utvecklas nya produkter även i trallbranschen.
Ett exempel är topptrallen som börjar användas i allt större utsträckning. Det är trall med väldigt få eller helt utan svarta kvistar, vilket gör att brädorna får ett väldigt jämnt utseende.
För den som vill lägga trall på stora ytor har Olle ett bra tips. ”Topptrall finns att köpa i 3 meter. Ofta kan man ju behöva virke som är längre än 3 meter till en uteplats, och då kan man dela upp trallen i sektioner för att slippa skarvar mitt i golvet.”
Planeringsfasen av ett byggprojekt är minst lika viktigt som själva byggandet
- Olle Alfredsson, snickare
Satsa på verktygen
Förutom hammare och vinkelhake finns det fler bra verktyg att ha hemma när snickerisäsongen börjar blomma.
För raka fina skär i virket, och för säkerheten, rekommenderar Olle en sänksåg med skena och en stabil sågbänk. ”Hedins har kling- och sänksåg som är bra och lätt att använda, istället för kapsåg.” Vill man satsa ännu mer på kvalitet i sitt arbete är sticksågen till stor hjälp.
Så fort det är många skruvar med i snickeribilden är skruvdragaren nästintill ett måste. Däremot kan det ibland krävas lite förberedelser. ”Det är alltid bra att förborra innan du skruvar nära ändträ eftersom det finns risk att träet annars spricker. Sprickorna kanske inte syns eller ens finns där från början, men kan uppstå när det torkar.”